Rolnictwo współczesne vs rolnictwo ekologiczne
Rolnictwo to dziedzina gospodarki znana od setek tysięcy lat. Ciężko nawet stwierdzić, gdzie i kiedy miała swoje początki, choć nie jest to ważne. Ważne jest to, że z powodzeniem jest kultywowane i przeciągane w czasie. Gdyby nie rolnictwo, człowiek narażony by był na niedostarczanie organizmowi naprawdę ważnych składników odżywczych. To właśnie dzięki tym, którzy całe swoje życie poświęcają ciężkiej pracy na roli – cieszymy się świeżymi ziemniakami, marchewkami, wszystkim tym, co jest uważane za bogactwo natury. Rozwój technik i technologii sprawił, że we współczesnym świecie rolnictwo zyskało na czasie, a ludzie, którzy się nim zajmują już nie są tanią siłą roboczą. Rolnictwo zaczęło być doceniane i rozumiane. Główne dyscypliny nauk o rolnictwie to: gleboznawstwo, uprawa roli i roślin, weterynaria, maszynoznawstwo rolne, hodowla roślin, a także chemia rolna.
Jednak tych dziedzin jest znacznie więcej i można nawet się zaskoczyć jak wiele rolnik musi wiedzieć, by wytworzyć dane bogactwa. Tradycyjne rolnictwo opiera się na używaniu pestycydów, dzięki czemu warzywa i owoce wyglądają na idealnie kształtne i kolorowe. Nie zagraża też GMO, co jest już tak rozpowszechnione, że ludzie nawet nie zdają sobie sprawy z zagrożenia. Nie wszystkich stać na kupowanie roślin i warzyw pochodzących z farm ekologicznych. Wszystko dlatego, że ceny znacznie się różnią. Warto jednak wiedzieć, że rolnictwo ekologiczne w ostatnim czasie bardzo mocno zyskało na popularności. Wzięło się to z ogólnej mody i trendów, które ogarniają współczesny świat. Nie da się jednak zaprzeczyć, że produkty ekologiczne są niebywale zdrowe, bo pozbawione wszelkich barwników, konserwantów, przeciwutleniaczy i pestycydów.
Warto więc zdecydować się na zmianę diety i wspieranie środowiska rolników, którzy o nie dbają.
okna Oknoplast